THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES



Click here for Myspace Layouts
kepada teman pancing warga Jabatan Belia dan Sukan [JBS] yang ingin menghantar gambar ataupun info tentang alat-alat penangkapan ikan ke halaman blog ini dengan menyatakan nama, tangkapan serta alat penangkapan ikan yang digunakan, sila hantarkan email kepada: jbs.sukan@gmail.com, sama-samalah kita mendapat manfaatnya dengan berkongsikan pengalaman masing-masing.



Rabu, 23 Mac 2011

TYPE OF CRABS

HERMIT CRAB

BRASS BLUE CRAB

SHAME FACED CRAB

MUD CRAB

HAIRY CRAB

KING CRAB

BOXER CRAB

SPONGE CRAB

STRAWBERRY CRAB

COCONUT CRAB

RESIPI KETAM MASAK TELUR MASIN

Bahan-Bahan

Beberapa ekor ketam. Kalau besar, 4 ekor (apa-apa jenis pun bole)

7 biji cili padi
2 tangkai daun kari
Potongan capsicum pelbagai warna (merah, hijau n kuning)
2 biji telur masin
2 sudu butter
1/2 tin susu cair
1/2 cwn stok ayam (kiub ayam pun boleh kalau takde)
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air


Cara memasak


1. Bersihkan ketam dan goreng dlm minyak
secara deep-fry.Asingkan bila sudah masak.

2. Panaskan butter. Tumis daun kari dan cili padi
sehingga naik bau.kemudian masukkan capsicum.

3. Pecahkan telur masin dan lenyek bahagian kuning
telur yang keras itu...kalau tak, nanti ia berketul-ketul.

4. Masukkan susu cair, telur masin serta stok ayam.
Perasakan dengan gula dan garam.

5.Letakkan air dan biar sehingga mendidih. Kemudian,
masukkan ketam yang telah
digoreng. Biarkan seketika
sehingga ketam dan kuah tadi mesra alam.

6.Masak sehingga kuah pekat dan kelihatan
bersalut di dada ketam.


NYAMAN KALI AAAHHH....

0 ulasan: