Bahan-Bahan
Beberapa ekor ketam. Kalau besar, 4 ekor (apa-apa jenis pun bole)
7 biji cili padi
2 tangkai daun kari
Potongan capsicum pelbagai warna (merah, hijau n kuning)
2 biji telur masin
2 sudu butter
1/2 tin susu cair
1/2 cwn stok ayam (kiub ayam pun boleh kalau takde)
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air
Cara memasak
1. Bersihkan ketam dan goreng dlm minyak
secara deep-fry.Asingkan bila sudah masak.
Beberapa ekor ketam. Kalau besar, 4 ekor (apa-apa jenis pun bole)
7 biji cili padi
2 tangkai daun kari
Potongan capsicum pelbagai warna (merah, hijau n kuning)
2 biji telur masin
2 sudu butter
1/2 tin susu cair
1/2 cwn stok ayam (kiub ayam pun boleh kalau takde)
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air
Cara memasak
1. Bersihkan ketam dan goreng dlm minyak
secara deep-fry.Asingkan bila sudah masak.
2. Panaskan butter. Tumis daun kari dan cili padi
sehingga naik bau.kemudian masukkan capsicum.
3. Pecahkan telur masin dan lenyek bahagian kuning
telur yang keras itu...kalau tak, nanti ia berketul-ketul.
4. Masukkan susu cair, telur masin serta stok ayam.
Perasakan dengan gula dan garam.
5.Letakkan air dan biar sehingga mendidih. Kemudian,
masukkan ketam yang telah digoreng. Biarkan seketika
sehingga ketam dan kuah tadi mesra alam.
bersalut di dada ketam.
0 ulasan:
Catat Ulasan